Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας

Η εταιρεία κατέχει ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία στον τομέα της διαχείρισης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας δημόσιων φορέων, καθώς έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα κάτωθι έργα:

• Καταγραφή και αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Πατρέων
Το έργο αφορούσε την εκπόνηση ολοκληρωμένης καταγραφής και αποτύπωσης όλων των στοιχείων της συνολικής ακίνητης περιουσίας του Δήμου Πατρέων (133 ακίνητα).

Ερευνήθηκαν και καταγράφηκαν πλήρη στοιχεία μεγεθών, ιδιοκτησιακού καθεστώτος, χρήσεων γης και γενικότερης κατάστασης (νομικής, πολεοδομικής, τεχνικής), δημιουργήθηκε ψηφιακός και αναλογικός φάκελος και τεύχος εκκρεμοτήτων για όλα τα ακίνητα, διερευνήθηκε η σκοπιμότητα και οι προϋποθέσεις αξιοποίησης των ακινήτων του Δήμου, πραγματοποιήθηκε εκτίμηση αγοραίας αξίας όλων των ακινήτων, εκπονήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης, χρηματοοικονομική ανάλυση και διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης για 19 ακίνητα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και συμπράξεις με ιδιωτικό φορέα (ΣΔΙΤ), εκπονήθηκαν και παραδόθηκαν στην Αναθέτουσα οδηγοί
προκηρύξεων και συμβάσεων και συντάχθηκαν τεύχη προκηρύξεων για αξιοποίηση επιλεγμένων ακινήτων με την μέθοδο ΣΔΙΤ καθώς και εγχειρίδια οδηγιών για κάθε επιλεγμένο είδος αξιοποίησης με σκοπό την υποστήριξη της υπηρεσίας στις διαδικασίες αξιοποίησης (διαγωνιστικές, τεχνικής υποστήριξης της σύμβασης)

• καταγραφη, τεχνικος και νομικος ελεγχος της ακινητης περιουσιας της ιερας μητροπολης γουμενισσας, αξιουπολεως και πολυκαστρου

• εκπονηση του οδηγου αξιοποιησης ακινητης περιουσιας των οργανισμων τοπικης αυτοδιοικησης

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το έργο της εκπόνησης του οδηγού αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο ανατέθηκε από την εταιρεία από την «Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α.)». Ο Οδηγός που δημιουργήθηκε θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο των αλλαγών που επιφέρει και ο νόμος 3852/2010.

Το έργο αφορά στην επικαιροποίηση του οδηγού διαχείρισης και αξιοποίησης που είχε εκπονήσει παλαιότερα η Ε.Ε.Τ.Α.Α καθώς και στην εκπόνηση ενός πρότυπου επιχειρησιακού σχεδίου αξιοποίησης της περιουσίας των Ο.Τ.Α., στο οποίο θα περιλαμβάνονται:

(α) Περιγραφή / ανάλυση του θεσμικού πλαισίου και των εσωτερικών διαδικασιών των Ο.Τ.Α. για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

(β) Παρουσίαση των ενοτήτων οι οποίες θα είναι κοινές σε οποιοδήποτε σχέδιο αξιοποίησης.

(γ) Τα επιμέρους εργαλεία του επικαιροποιημένου οδηγού αξιοποίησης που θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με την κατηγορία ακινήτων, την προγραμματιζόμενη χρήση ή μορφή αξιοποίησης και τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

(δ) Τα βήματα που απαιτούνται για την αξιοποίηση ενός μεμονωμένου ακινήτου ή κατηγορίας ακινήτων.

(ε) Η τυποποίηση (κατάλληλες φόρμες ή πίνακες ή άλλα εύχρηστα έντυπα) που μπορεί να γίνει σε κάθε κεφάλαιο του σχεδίου.

(στ) Πρότυπο Τεύχος Προκήρυξης για την εκπόνηση από ανάδοχο του προτύπου σχεδίου διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

• Μελετη καθορισμου τιμών αποζημιωσεων στην Ελλαδα των ιδιοκτησιων που βρισκονται στη ζωνη διέλευσης του αγωγου φυσικου αεριου στην Ελλαδα (Trans Adriatic Pipeline – TAP)

Το έργο «Μελέτη καθορισμού τιμών αποζημιώσεων στην Ελλάδα των ιδιοκτησιών που βρίσκονται στη ζώνη διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα (TransAdriaticPipeline – TAP)», το οποίο ανατέθηκε στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΜ ΕΕ από την γερμανική εταιρεία E.ON NewBuild&TechnologyGmbH (ENT), που έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης της Κοινοπραξίας Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline AG – TAP), για την υλοποίηση των χερσαίων τμημάτων του έργου στην Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, έχει ολοκληρωθεί.

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Ε.Ε. προέβη στην εκτίμηση των αξιών γης, επικειμένων και αγροτικής παραγωγής συλλέγοντας στοιχεία αντικειμενικών και εμπορικών αξιών και αποζημιώσεων κατά μήκος του αγωγού καθώς και στην εκτίμηση αξιών αντικατάστασης (replacement values) σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κοινοπραξίας ΤΑΡ AG και τις Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Το σύνολο των στοιχείων παρουσιάζεται σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών για όλο το μήκος του αγωγού (περίπου 550 χλμ.) Οι αξίες αυτές προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων ιδιοκτητών και χρηστών γης που επηρεάζονται/θίγονται από τη διέλευση του αγωγού.

Στο έργο απασχολήθηκε μια πολυπρόσωπη και εξειδικευμένη ομάδα που απαρτίσθηκε από Ειδικούς Εκτιμητές Ακινήτων, Μηχανικούς, Δικηγόρους, Γεωπόνους, Δασολόγους, Οικονομολόγους και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων (Πληροφορικούς, κλπ), οι οποίοι συνέλεξαν και επεξεργάσθηκαν το νομικό πλαίσιο των αποζημιώσεων για την κατασκευή δημοσίων έργων στην Ελλάδα καθώς και το σύνολο αξιών γης, κατασκευών και γεωργικής παραγωγής από διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες πηγές, προκειμένου να δημιουργηθεί το τελικό αποτέλεσμα των παρουσίασης των τιμών αποζημίωσης και αντικατάστασης κατά μήκος του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα.